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Accessory Dwelling Unit (ADU) Guidelines 

City of Coachella Building and Safety 
    
 
 

Effective January 1, 2020, new State laws went into effect to facilitate the construction of 
accessory dwelling units (ADUs) and junior accessory dwelling units (JADUs) associated with 
single-family homes.  ADUs are known by many names: granny flats, in-law units, backyard 
cottages, secondary units and more.   

Agency requirements  

Planning Requirements  

 •  Ministerial Site Plan review required.  

Fire Department Requirements  

• An automatic residential fire sprinkler system is required unless the primary residence is 
not provided with an automatic sprinkler system (R313.2). Refer to Q11 for more info.   

• Access requirements: The ADU shall be within 150 feet to all portions of the building 
exterior walls from a vehicular access roadway that is a minimum of 20 feet wide, paved 
with concrete or asphalt and does not exceed 15% grade.  

Environmental Health – For a private potable water and septic system  

Building Division - 

• Drainage and Grading Section – drainage review  
• Construction and Demolition Debris Recycling   

 Fee receipt School District   

• Over 500 sq. ft. of new habitable area   

 

NOTE: Additional agencies may be required based on site specific conditions.  

 

Frequently Asked Questions: 
 

Q1.  For existing garage conversions to an ADU, does the existing wall within 5’ of the property 
line need to be fire-rated?  

A: Yes, although the walls are existing they need to be modified to comply with the fire-
rating and opening protection requirements of Table R302.1 (1) or R302.1 (2), whichever 
is applicable.  
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Q2. For existing garage conversions to an ADU, I intend to frame in the area where a garage  

door used to be.  Do I need to install a new footing even if the wall will still be non-
bearing?  

A: Yes, all exterior walls must be supported by continuous footings per Section R403.1.  
The new footing shall comply with the current requirement in RCM 401.4 for expansive 
soil. However, if the existing footing and slab show no sign of damage or cracks, the 
expansive soil requirements may be waived.  

Q3. For existing garage conversions to an ADU, do I need to comply with expansive   
soil conditions required in RCM 401.4?  

A: Since converting to an ADU would not be considered less conforming than the 
existing garage before the conversion, expansive soil conditions would not apply per 
Section 403.1 of the Existing Building Code.  However, the concrete floor will need to be 
provided with a vapor retarder as required in Section R506.2.3.  Alternate materials can 
be proposed to prevent the passage of water vapors.  The following alternate products 
are approved for use on an existing slab that does not have a vapor retarder:  

1. ICC ESR#1413 – RedGard Waterproofing and Crack Prevention Membrane, C-Cure 
Pro-Red Waterproofing Membrane 963, CBP 232 Waterproofing and Anti-Fracture 
Membrane, and Jambo Waterproofing Membrane  

2. ICC ESR #2417 – LATICRETE Hydro Ban  

3. ICC ESR #2785 – Polycoat-Aquatight and Flexideck  

4. ICC ESR#3474 – Mapelastic AquaDefense Waterproofing Membrane  

Q4.  For existing garage conversions to an ADU, do I need to upgrade or replace any 
structural members including foundation and slab?  

A: If gravity load carrying components have shown substantial structural damage, the 
damaged components must be replaced or rehabilitated per Section 404.3 of the 
Existing Building Code.  If there is any sign of damage or deterioration in foundation or 
slab, it must be repaired or upgraded to the current code standards.  A note requiring 
the owner to acknowledge possible upgrades needs to be placed on the plans.  

Q5.  Do I need to obtain a separate address for an ADU?  

A: An ADU can be permitted under the existing address.  However, if a separate address 
is desired, a request for a ½ fractional number to the existing main address needs to be 
requested. 

Q6.  Do I need to install a separate utility meter or a separate service panel for an ADU?  

A: No, however, the owner can request a separate utility meter or service panel if desired.  
Q7.  Do I need to provide fire separation for an attached ADU?  

A: Yes, a 1-hour fire-resistance rating is required per Section R302.3.  Additionally, these 
common walls and floor/ceiling assemblies between units must also meet a sound 
transmission rating of STC 50 or higher, per section 1207 of the building code.  
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Q8.  What are the typical issues that are encountered when proposing existing garage 
conversions to an ADU?  

A: Ceiling joists may need to be upgraded due to additional loading of new ceiling drywall.   
Also, energy calculations will need to be submitted for creating a new conditioned space.  

Q9.  
There is no building permit on record for my existing garage.  Can I still convert it to an 
ADU?  

A: If there is no record of building permit for the garage, you will need to apply for a new 
construction permit.  The proposed ADU will need to comply with the current building code 
as if it were new.  Foundation, gravity load resisting system, and lateral load resisting 
system will need to be verified and upgraded if not compliant with the current code.  If the 
existing garage was previously permitted, the ADU conversion would be an alteration 
permit.  

Q10.  I would like to build a one-story addition to my existing garage to create an ADU.  Do I need 
to reanalyze the entire structure?  

A: Yes, you will need to as you are increasing the lateral load to the existing garage per 
Section 402.4.1 of the Existing Building Code.  However, any existing lateral load-carrying 
structural element taking not more than 10% additional load (demand-capacity ratio) can 
remain unaltered.    

Q11.  

I would like to build a detached ADU with a garage.  How big can my ADU be?  

A: The maximum living area of an ADU is 1,200 sf. Please contact Riverside County Fire 
Department if your proposed ADU is subject to the automatic sprinkler requirement.  

Q12.  Can a single heating unit be used to heat both the single-family dwelling and an attached 
ADU?   

 A:   No. Section R303.9 requires every dwelling unit be provided with heating facilities.  
Mechanical code section 311.4 and section 6.1 of ASHRAE 62.2 prohibits the transfer of 
air between adjacent dwelling units.  Therefore, a separate heating unit is required for 
each dwelling unit, as a single heating system cannot separately balance air in both units 
without transferring the air between them. Furthermore section 120.2(a) of the energy 
standards includes that each dwelling unit shall be controlled by an individual thermostatic 
control.    

Q13. Can the ADU sewer be connected to the existing house drainage/sewer system, or does it 
need a separate sewer connection to the main public sewer?  

A:  Per section 311.1 of the plumbing code, an ADU *building sewer shall be separately 
connected to the public sewer, or trunk sewer. However, since the lot may not be 
subdivided in a manner that the ADU becomes a single family unit, the building sewer from 
the ADU may connect to the building sewer from the existing building at a point 2 feet 
outside of the existing building.   
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Exception: Where ADU stands in the rear of the existing building on an interior lot and no 
private sewer is available or can be built to the rear ADU through an adjoining court, yard, 
or driveway, the *building drain from the existing building may be extended to the rear 
ADU. This exception is also applicable to ADU’s that are physically attached to the existing 
building.  

*Building Sewer. That part of the horizontal piping of a drainage system that extends from the end of the 
building drain and that receives the discharge of the building drain and conveys it to a public sewer, private 
sewer, private sewage disposal system, or other point of disposal.  

*Building Drain. That part of the lowest piping of a drainage system that receives the discharge from soil, 
waste, and other drainage pipes inside the walls of the building and conveys it to the building sewer beginning 
2 feet (610 mm) outside the building wall.  

  

Accessory Dwelling Unit Electrical Requirements FAQs  

*All sections reference the 2020 California Electrical Code unless otherwise noted.  
 
EQ1.  I want to provide power to the ADU from the existing service panel at the main dwelling. 

Is it necessary to upgrade my existing service or provide the ADU with its own service 
connection to the utility?  

A: A new service to the ADU or upgrade of the existing service will not be necessary if 
residential load calculations are performed to confirm the installation is sufficient. If the 
new calculated electrical loads exceed the rating of your existing service panel then an 
upgrade will be required.  Electrical plan check is not required for installation of a panel 
rated at 400 amps or less, 120/240V, single phase.  

EQ2.  What do I have to do if I am upgrading the main service panel at the main dwelling to feed 
the ADU or installing a new service for the ADU?  
A: Residential load calculations shall be performed to verify the minimum rating of 
panel/service that will be required for the additional ADU electrical loads as per section 
220.40.  

New services require the installation of a grounding electrode system. The main service 
panel shall be connected to any and all available grounding electrodes present at the ADU 
or main dwelling per section 250.50.  

Overhead service entrance conductors feeding the new panel shall be sized per section 
310.15(B)(7) and be protected from physical damage per section 300.4.  

Main service panels shall be rated appropriately for the environment where they will be 
installed. Outdoor panel boards need to be rated for wet or damp locations per section 
408.37.  

If there are more than six branch circuit breakers in the new service panel, a main 
overcurrent protection device is required per section 230.71.  
 

EQ3.  Am I required to install a new meter for my ADU?  
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  No, a new meter is not required per code. The option is available to the homeowner to 
provide a new meter for the ADU.  

EQ4.  My load calculations determined that the existing service will be sufficient for my ADU. 
What are the requirements if I want to provide power to the ADU via the existing main 
service panel or a subpanel that is located at the detached ADU?  

A: If installing a subpanel in a detached ADU, a grounding electrode system for the new 
subpanel will be required. If there are more than six circuits breakers installed in the new 
subpanel, a main circuit breaker is required per section 225.33(A). The minimum rating for 
the main circuit breaker shall be 60 amperes per section 230.79(D).  

For an attached ADU, new circuits can be added to the existing service panel provided that 
the load calculations confirm it is acceptable to add the proposed circuits.  

EQ5.   Are there any restrictions on where I can install indoor panels?  

A: Circuit breakers, and thus the panels housing those circuits breakers, cannot be located 
in clothes closets or bathrooms per sections 240.24(D) and (E).  

EQ6.  
Am I required to install AFCI protection for branch circuits that will serve my ADU?  

A: Per section 210.12(A), AFCI protection is required for all new branch circuits rated 120 
volts, 15- or 20-amperes installed in kitchens, family rooms, dining rooms, living rooms, 
parlors, libraries, dens, bedrooms, sunrooms, recreation rooms, closets, hallways, laundry 
areas, and similar areas. This includes kitchens, bedrooms, and living rooms, amongst 
the locations specified. Circuits in these areas that are modified, replaced, or extended 
shall have AFCI protection as well per section 210.12(B).  

EQ7.  Am I required to install GFCI protection for receptacles that will serve my ADU?  
A: Per section 210.8(A), GFCI protection is required for all new receptacles rated 120 volts, 
15- or 20-amperes installed in bathrooms, garages, outdoors, crawl spaces, unfinished 
basements, kitchens, within 6 ft. of a sink, bathtub, or shower stall’s outside edge, 
boathouses, and laundry areas.  
 

EQ8.  Are there any additional receptacle requirements for my ADU?  

A: In the locations specified in section 210.52, all new 120 volts, 15- or 20-ampere rated 
receptacles shall be tamper-resistant receptacles per section 406.12(A).  

One receptacle is required at both the front and back of the dwelling per section 
210.52(E)(1). These receptacles shall have a weatherproof enclosure, be listed as  
weather-resistant, and be GFCI protected per sections 406.9(B) and 210.8(B)(4)  

EQ9.  I am installing new lighting in my ADU, do I have to comply with California Energy Efficiency 
Standards?  
A: All new lighting installed in residential units is required to be rated as high efficacy as 
required by section 150.0(k), Table 150.0-A. At least one luminaire installed in bathrooms, 
laundry rooms, and utility rooms shall be controlled by a vacancy sensor per 150.0(k)(2)(J)  
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EQ10. Are there any circuits that I am required to install in my new ADU?  

A: Yes, two small appliance circuits, one laundry circuit (if providing a laundry area), and 
one bathroom circuit are all required to be installed per sections 210.11(C)(1), (2), and (3).  
A lighting circuit in habitable rooms and bathrooms is required per section 210.70(A)(1). A 
general receptacle outlet circuit shall be installed per section 210.52(A).  
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